DE TRADITIE VAN TROUWRINGEN

Misschien wel het mooiste deel van de trouwdag is wanneer de bruid en bruidegom elkaar de ringen omschuiven. Waar komt die traditie vandaan?

De mysterieuze geschiedenis van trouwringen begint bij de oude Egyptenaren. Zij beschouwden een ring als een symbool van eeuwigheid. Een cirkel heeft geen begin en geen eind, net zoals tijd. Ook het gat in het midden heeft een betekenis. De Egyptenaren zagen dat namelijk als doorgang naar alle bekende en onbekende gebeurtenissen in het leven van de ringdrager. Ook het feit dat een trouwring aan de linkerhand wordt gedragen heeft een betekenis. De oude Egyptenaren dachten namelijk dat er vanuit de ringvinger van deze hand ‘de ader van de liefde’ recht naar het hart toe loopt.

Tegenwoordig zijn trouwringen ook een sieraad. Ze moeten er ook mooi uitzien en worden vaak verfraaid met één of meerdere diamanten, die symbool staan voor onverwoestbare liefde. De trouwringentraditie zoals wij die nu kennen, stamt uit de Romeinse tijd. Daar werd het geven van een ring gezien als officiële belofte voor trouw.